ABC myšlení

Magazín pro chytré hlavičky

Ostatní

Kdy se cena uhlí zvyšuje a kdy snižuje?

Vždycky vás zajímalo, jak je to s cenou uhlí? Co ovlivňuje jeho cenu a kde koupit uhlí výhodně? Vše se dozvíte na následujících řádcích.

Cena uhlí se odvíjí od celé řady faktorů. Mezi hlavní proměnné patří:

Nabídka a poptávka

Pokud dojde k omezení těžby uhlí (např. kvůli těžbě v méně dostupných ložiscích nebo politickým rozhodnutím), cena uhlí vzroste. Poptávka po uhlí roste zejména v oblastech, kde je uhlí stále klíčovým zdrojem energie, a klesá v regionech, kde se více prosazují obnovitelné zdroje.

Cena alternativních energetických zdrojů

Pokud se cena alternativních zdrojů (ropa, plyn, obnovitelné zdroje) sníží, může tak klesnout poptávka po uhlí. Jeho cena se rázem sníží. Naopak, když se zvyšují ceny jiných zdrojů energie, i cena jinak levného uhlí může jít nahoru.

Doprava a logistika

Doprava je nákladná, protože uhlí je těžký a objemný materiál. Cena uhlí tedy může výrazně kolísat v závislosti na cenách přepravy (např. cena ropy) a dostupnosti logistických tras.

Regulace a environmentální politiky

V mnoha zemích jsou na uhlí uvaleny daně nebo poplatky kvůli jeho negativním vlivům na životní prostředí (emise CO₂). Mnoho států se snaží omezovat spalování uhlí vzhledem k závazkům ke snížení emisí skleníkových plynů, to pak může snížit poptávku po uhlí.

Geopolitická situace

Napětí mezi státy (např. sankce, obchodní války) též může ovlivnit těžbu nebo vývoz uhlí z některých regionů, a tím dochází k ovlivnění globálních cen.

Náklady na těžbu

Modernizace těžebních technologií může snížit náklady na produkci uhlí, a tím pádem vést k poklesu jeho ceny. Rostoucí náklady na pracovní sílu naopak mohou zvýšit cenu uhlí.

Sezónní vlivy

V zimních měsících může vzrůst poptávka po uhlí pro vytápění, toto též zvyšuje jeho cenu.

Hledáte-li seriózního a spolehlivého dodavatele uhlí právě do vaší firmy, kontaktujte společnost Palivos s.r.o. Dodává pevná paliva jako hnědé uhlí ořech 2, uhelné a dřevěné brikety nebo pelety. Na českém trhu působí již přes třicet let, a proto pro vás představuje jistotu. Také je nutné zmínit, že všechny typy pevných paliv dodává za rozumnou cenu.