ABC myšlení

Magazín pro chytré hlavičky

Domov Novinky Ostatní Tipy & rady

Jak dlouho vydrží dehydratované jídlo? 4 Tipy pro skladování

Zjistěte, jak dlouho vydrží dehydratované potraviny, a objevte tipy na skladování potravin, které pomohou prodloužit jejich trvanlivost.

Co je dehydratované jídlo?

Dehydrované potraviny jsou ovoce, maso a další produkty, z nichž byl během procesu sušení odstraněn obsah vody. Potraviny můžete sušit v troubě, sušičce potravin a historicky také silou slunce. Dehydratace potravin je konzervuje, prodlužuje jejich trvanlivost a koncentruje jejich chuť. V závislosti na tom, jakou metodu použijete a kolik vlhkosti odstraníte, se struktura sušených potravin může pohybovat od žvýkací po křupavou. Například sušené ovoce je žvýkací, zatímco sušená zelenina je křupavá.

Jak dlouho vydrží dehydratované jídlo?

Sušené potraviny vydrží čtyři až dvanáct měsíců v závislosti na prostředí, kde potraviny skladujete. Sušené potraviny vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo sluneční světlo, teplo a nadměrnou vlhkost. Sušené potraviny můžete skladovat při pokojové teplotě, ale čím nižší je teplota skladování, tím delší je doba skladování. Uchovávejte je na chladném a tmavém místě, jako je skříň nebo spíž, nebo se rozhodněte pro chladnější místo, jako je sklep nebo lednice.

4 tipy pro skladování dehydratovaných potravin

Správné uchování potravin je prvním krokem k zabránění zkažení, ale způsob, jakým skladujete dehydrované nebo mrazem sušené potraviny, také pomáhá zachovat jejich čerstvost. Při ukládání dehydrovaného ovoce, lyofilizovaných jídel a dalších nouzových potravin pro vaše výlety nebo kempování postupujte podle těchto tipů:

1. Dehydrované potraviny skladujte v suchých prostorách . Lyofilizovaná jídla a dehydrované potraviny skladujte v oblastech s nízkou úrovní vlhkosti. Když se dehydratované potraviny dostanou do kontaktu s vodou, začnou žluknout.

2. Usušené potraviny skladujte ve stínu . Dehydrované potraviny skladujte na chladných a tmavých místech; sluneční záření může urychlit proces rozkladu sušených potravin.

3. Dehydrované potraviny uzavřete do vzduchotěsných nádob . Vystavením dehydrovaných potravin vzduchu začíná proces oxidace. Zabraňte předčasné oxidaci tím, že budete potraviny uchovávat ve vzduchotěsných skladovacích nádobách, jako jsou skleněné dózy, plastové sáčky nebo vakuově uzavřené sáčky. Rozhodněte se pro zavařovací sklenice, abyste vytvořili vzduchotěsný uzávěr, nebo pokud si vyberete plastové sáčky, poohlédněte se po sáčcích do mrazáku s bezpečným zipem nebo investujte do vakuového zatavovače, který uchová vaše potraviny v bezpečí a zároveň ušetří místo v batohu nebo spíži. Do nádob můžete přidat absorbéry kyslíku, které vám pomohou uchovat sušené potraviny po delší dobu.

4. Usušené potraviny skladujte na chladném místě . Usušené zboží skladujte na co nejchladnějším místě, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Rozhodněte se pro skladování v suterénu nebo tmavé, chladné místo, jako je sklep nad teplejším podkrovím nebo spíží s vyššími teplotami, nebo je uchovávejte v chladničce pro dlouhodobé skladování potravin.

4 dehydrované potraviny pro kempování a batohy

Turisté volí lyofilizované nebo dehydrované potraviny před konzervovanými potravinami, protože jsou lehčí na cesty s batohem. Potraviny pro kempování můžete najít v obchodech s outdoorovou rekreací, ale existuje mnoho druhů potravin, které si můžete vzít na výlety a které můžete najít v místním obchodě s potravinami. Některé běžné dehydratované potraviny zahrnují:

1. Cereálie nebo granola s dehydrovaným ovocem : Cereálie nebo granola s dehydrovaným ovocem, jako jsou meruňky, jahody nebo borůvky, jsou skvělou volbou pro občerstvení na cestách. Dalším způsobem, jak získat nutriční hodnotu ovoce při kempování, je jíst ovocnou kůži.

2. Dehydrovaná jídla : Můžete si zakoupit jednoporcové jídelní soupravy, které můžete na cestě rehydratovat vroucí vodou, nebo pokud máte sušičku potravin, můžete si připravit vlastní jídla na zádech bez přísad. Se sušičkou potravin si můžete doma připravovat kempingová jídla , od pad thai a hovězího stroganoffu až po lasagne nebo rizoto. Pro vegetariánská dehydratovaná jídla se rozhodněte pro nudlová jídla bez masové omáčky, jako jsou těstoviny primavera, nebo vyzkoušejte vydatné jídlo z černých fazolí, čočky a quinoa. S vaším kempinkovým nádobím a trochou horké vody si můžete vychutnat domácí jídla při pěší turistice v zapadákově.

3. Jerky : Jerky z masa jsou skvělé jídlo pro batůžkáře, které si mnozí turisté přinášejí na výlety do kempu za extra trochu bílkovin na cestách. Jerky vydrží dlouho a může být snadno uchopitelnou svačinkou na cestách, pokud ji budete mít v tašce nebo kapse na batohu.

4. Trail mix se sušeným ovocem : Můžete si udělat jednoduchý trail mix s ořechy a sušeným ovocem, jako jsou rozinky, kousky ananasu nebo dehydrované plátky banánu. Přidejte čokoládové lupínky pro větší sladkost.

Příprava na expedice do divočiny

Některé venkovní aktivity s sebou nesou zvýšené riziko vážného zranění. Scénáře v divočině vyžadují rozsáhlé vybavení pro přežití, mimo jiné včetně jídla, vody, map, ochranných oděvů a první pomoci spolu s duševní a fyzickou silou. Tento článek je určen pro vzdělávací a informační účely a nenahrazuje tvrdé dovednosti a odborné znalosti.